#amazinglife
Clinica din cadrul Amazonia oferă o paletă largă de experiențe relaxante și personalizate în funcție de nevoile tale.
Telefon recepție Clinica de Sănătate: +40 791 238 556
clinicadesanatate@amazonia.ro
Consultațiile se fac pe bază de programare.
Medici
- Dr. Cerbulescu Roxana – Medic specialist reumatologie, Medic primar recuperare medicală
- Dr. Stanea Laura – Medic primar recuperare medicală, Medic specialist psihiatrie
- Dr. Pavelescu Andra – Medic specialist recuperare medicală
- Dr. Duse Adina – Medic primar recuperare medicală
- Dr. Juratu Dorina – Medic primar recuperare medicală
- Dr. Hajevski Andrei – Medic specialist neurologie
- Dr. Stanciugelu Stefan – Medic specialist ortopedie și traumatologie
- Ana Fedor – Nutriționist
Tratamentele sunt realizate într-o clinică modernă, special amenajată, dotată cu aparatură de ultimă generație, de către personal calificat, licențiat în domeniul fiziokinetoterapie.
Personal
- Andreea Mihaela Mihai – asistent medical
- Ovidiu Arpad Szekely – fiziokinetoterapeut
- Melania Lumințta Jurchita – fiziokinetoterapeut
- Denisa Laura Sima – fiziokinetoterapeut
- Mirela Niculina Stoicanescu – fiziokinetoterapeut
- Mircea Ioan Ardelean – fiziokinetoterapeut
Fizioterapii
Masaj terapeutic
Durata: 10 min / 30 min
Preț: 35 lei / 100 lei
O bună definiție a masajului terapeutic este următoarea: masajul medical este făcut cu intenția de a îmbunătăți condiția sau patologia care a fost diagnosticată de un medic și folosește o varietate de modalități sau proceduri care se concentrează pe tratamentul afecțiunii diagnosticate. Următoarele sunt considerate că fiind discipline ale masajului terapeutic: drenajul limfatic, terapia neuromusculară, masajul terapeutic, masajul decontracturant, masajul tonifiant.
Masajul terapeutic este una dintre cele mai eficiente și apreciate forme de terapii alternative folosite în tratamentul durerilor musculare, el fiind necesar la un moment dat tuturor. Masajul terapeutic are că scop eliminarea și decongestionarea punctelor de declanșare a durerii, decontracturarea mușchilor și rezolvarea problemelor circulatorii. Acesta constă în prelucrarea manuală a țesuturilor moi cu scopul de.a stimula circulația sângelui, a limfei și de a decontractură musculatura. Se folosesc diferite tehnici în funcție de obiectivele fiecărui tratament și în funcție de afecțiunea pe care trebuie să o tratăm.
Beneficiile masajului terapeutic
Masajul terapeutic intervine direct asupra durerii, având un considerabil efect antialgic datorită faptului că relaxează musculatura. Cu ajutorul manevrelor de frământare, vibrații și fricțiuni, folosite în cadrul masajului terapeutic, circulația sângelui este stimulată, organismul putând furniza mai mult oxigen și substanțe nutritive în țesuturi și organele vitale.
În plus, în timpul masajului terapeutic, este stimulată secreția endorfinelor, un hormon al “fericirii” care reduce starea de stres a organismului.
Indicații masaj terapeutic
masaj terapeutic la domiciliu
- Leziunile ţesuturilor moi de la suprafaţa corpului: contuzii, hematoame, întinderi/rupturi ale ramificaţiilor circulatorii şi nervoase periferice etc, care netratate corespunzător şi la timp, întârzie reluarea activităţii normale şi, uneori, lasă sechele care stânjenesc mai mult sau mai puţîn activitatea ulterioară.
- Leziuni ale muşchilor şi tendoanelor: întinderi, rupturi parţiale sau totale, smulgeri de la nivelul inserţiilor, contuzii, suferinţe inflamatorii cronice, care în afară de faptul că sunt foarte dureroase şi dau un grad mai mare sau mai mic de impotenţă funcţională, netratate la timp conduc la instalarea unor sechele mai greu de recuperat: atrofii, atonii, contracturi, pareze etc.
- Leziuni osoase: status post fracturi complete sau incomplete, închise sau deschise, simple sau complicate, cu sau fără deplasarea fragmentelor osoase, care atrag după ele tulburări circulatorii şi trofice, cu implicaţii ulterioare în funcţionalitatea segmentului afectat.
- Leziuni articulare: entorse, luxaţii, leziuni de menisc, care netratate corespunzător pot conduce la instalarea redorilor grave şi anchilozelor, la tulburări grave de troficitate şi implicit de tonicitate a elementelor periarticulare, la instalarea şi evoluţia rapidă a proceselor degenerative.
- Leziunile nervilor periferici: de la simplă întindere (elongare), până la ruperea/secţionarea lor, care determină tulburări de sensibilitate, troficitate, motricitate (hipo-, hiper- sau anestezii, contracturi musculare, hipertonii, modificări circulatorii: cianoză, edeme, atrofii etc.)
- Afecţiuni organice: funcţionale mai ales, dar şi morfologice/structurale, că adjuvant preţios la sporirea efectelor celorlalte măsuri terapeutice aplicate.
Frecvența
O ședință de masaj terapeutic poate dura între 15 și 30 de minute în funcție de zonele afectate. Recomandarea noastră, că specialiști în recuperare medicală și motricitate specială, este că dumneavoastră să vedeți masajul nu doar că pe un mod de a vă simți bine și răsfățați, ci un mod prin care starea generală de sănătate poate fi îmbunătățită.
Când vorbim despre masajul terapeutic, acesta poate fi făcut ori de câte ori există probleme musculare, fără nici o reținere. Că și cură de tratament pentru persoanele cu afecțiuni locomotorii, sunt necesare minim 10-12 ședințe de masaj terapeutic. Se recomandă minim 2-3 ședințe pe săptămână pentru a.se putea decontractură musculatura și pentru a se vedea îmbunătățiri rapide.
Kinetoterapie
Durata: 40 min
Preț: 100 lei
Kinetoterapie este una dintre cele mai importante etape de recuperare medicală, urmărește redarea sau îmbunătățirea mobilității fizice, a posturii și a echilibrului, a tonifierii musculare, drenaj venos și limfatic, creșterea capacității la efort, profilaxie pentru diferite afecțiuni ale coloanei, profilaxie osteoporoză, profilaxie căderi pentru persoanele vârstnice prin exerciții fizice specifice, adaptate pacientului și efectuate în prezența terapeutului. Se adresează unei game largi de afecțiuni, dar în aceeași măsură poate fi efectuată și de către persoane sănătoase în vederea obținerii unei forme fizice bune sau pentru întreținere corporală. Toate acestea sunt completate de aparatură modernă, mereu în curs de actualizare în funcție de tehnologia momentului.
Cu alte cuvinte, reprezintă o terapie prin mișcare, etimologia cuvântului având o proveniență greacă (kinetos – mobil, therapeia – tratament).
Kinetoterapia este aplicată în numeroase patologii de la cele acute (accidentări, traumatisme, intervenții chirurgicale ortopedice) la cele cronice (afecțiuni degenerative, neurologice, neuromusculare, respiratorii, etc). Inclusiv sarcina are parte de programe specifice de kinetoterapie prin care gravidă este susținută să nască fără riscuri și să se recupereze postpartum.
Sesiunile de kinetoterapie durează în general 50 de minute și se desfășoară sub atentă monitorizare a specialistului care consemnează progresele zilnice și adaptează programul de exerciții evoluției pacientului.
Obiectivele kinetoterapiei
În stabilirea programului de exerciții este esențială stabilirea unor obiective specifice de către specialist în colaborare cu pacientul.
Principalele obiective ale kinetoterapiei constau în:
- corectarea, respectiv menținerea posturii și aliniamentului corporal;
- creșterea forței și a rezistenței musculare;
- creșterea masei musculare;
- îmbunătățirea mobilității articulare;
- creșterea coordonării și a echilibrului;
- îmbunătățirea capacității de efort;
- recuperarea cardio-respiratorie;
- creșterea confortului fizic și psihic;
- relaxarea;
- menținerea unei vieți active.
Că în orice domeniu, kinetoterapia are câteva principii care trebuie respectate în orice circumstanță. Acestea constau în:
- Principiul “primum non nocere” (“în primul rând să nu faci rău”)
- Principiul kinetoterapie fără durere.
- Regulă gradarii efortului.
Când este necesară kinetoterapia?
Kinetoterapia poate fi necesară oricând o problema de mișcare limitează activitățile zilnice ale unei persoane. Prin urmare, medicii recomandă adesea kinetoterapie pacienților cu următoarele probleme:
- afecțiuni ortopedice – vizează recuperarea postimobilizare (luxație, entorsă sau fractură), recuperare după intervenții chirurgicale ortopedice, alungire de tendoane și ligamente, meniscectomie totală sau parțială rupturi de tendon,
- afecțiuni reumatologice – coxartroza, gonartroză, poliartrită reumatoidă, spondilită ankilopoietica, periartrită scapulo-humerala, lombosciatică, discopatii, hernie de disc ori spondiloză cervicală;
- deficiențe ale coloanei vertebrale – cifoză, scolioză, lordoze, cifoscolioze sau combinații ale acestor afecțiuni, alterare a posturii;
- afecțiuni neurologice – pareză, paralizie (hemipareza, parapareză, paraplegia, hemiplegia, tetraplegie, pareză facială s.a.m.d.), boală Parkinson sau distrofii musculare (atrofie sau hipotrofie musculară);
- afecțiuni ale aparatului respirator;
- afecțiuni cardio-vasculare;
- afecțiuni endocrino-metabolice;
- afecțiuni gineco-abdominale, sarcina;
- tulburări de statică a membrelor inferioare confenitale sau dobândite, de exemplu luxația congenitală de sold, genu valgum sau varum, platfus (picior plat) , etc
- leziuni musculare, distrofii musculare, leziuni sportive
- oboseală, stres cronic, depresii
Ce beneficii îți aduce kinetoterapia?
- Reduce sau elimina durerea. Exercițiile terapeutice și tehnicile de terapie manuală, cum ar fi mobilizarea articulațiilor și a țesuturilor moi pot ajută la ameliorarea durerii și la restabilirea funcției musculare și articulare pentru a reduce durerea.
- Îmbunătățește mobilitatea. Prin personalizarea unui plan individual de îngrijire, orice activitate importantă pentru viață unui individ poate fi practicată și adaptată pentru a asigura performanță și siguranță maximă.
- Previne sau ajută la recuperarea după o accidentare sportivă.
- Îmbunătățește echilibrul și previne căderile.
- Evita sau optimizează rezultatele intervenției chirurgicale.
- Te ajută la gestionarea diabetului și circulației. Că parte a unui plan general de management al diabetului, exercițiile fizice pot ajută la controlul eficient al zahărului din sânge. Kinetoterapeutii pot ajută, de asemenea, educarea acestor pacienți cu privire la îngrijirea adecvată a picioarelor pentru a preveni alte probleme pe viitor.
- Gestionarea problemelor legate de vârstă . Pe măsură ce persoanele îmbătrânesc, pot dezvoltă artroze sau osteoporoză sau pot avea nevoie de îmbunătățirea/ păstrarea funcționalității articulațiilor.
- Kinetoterapeutii sunt experți în a ajută pacienții să se recupereze după înlocuirea articulațiilor ( proteze) și să gestioneze conservator afecțiunile articulare sau osteoporotice.
- Gestionarea bolilor de inima și plămâni.
- Kinetoterapia poate ajută atât la reabilitarea după un atac de cord, cât și în privința gestionării activităților zilnice la pacienții cu cardiopatie ischemică. Pentru problemele pulmonare, kinetoterapia poate îmbunătăți calitatea vieții prin exerciții de întărire, condiționare și ameliorare a respirației, precum și de curățare a plămânilor prin eliminarea secretiilor bronsice.
- Gestionarea sănătății femeilor și alte afecțiuni. Femeile au probleme specifice de sănătate, cum ar fi sarcina și îngrijirea postpartum, și beneficiază de programe adecvate de KT.
- În plus, KT poate oferi tratament specializat pentru: incontinență intestinală, cancer de san, constipație, fibromialgie, limfedem, sănătate pelvina masculină, durere pelvina și incontinență urinară.
Kinetoterapia pediatrică
Copilul nu este un adult în miniatură. El trebuie evaluat și tratat specific, ceea ce necesită atât o bună cunoaștere a afecțiunii copilului, cât și o excelență stăpânire a tehnicilor de reeducare și recuperare medicală particularizate vârstei.
Evaluarea corectă a copilului încă din primele zile de la naștere poate evidenția afecțiuni genetice, ortopedice, neurologice sau pulmonare, care, diagnosticate precoce, pot beneficia atât de tratament de specialitate, cât și de tratament kinetoterapeutic, având astfel un potențial ridicat de recuperare.
Dezvoltarea psihomotorie a copilului oferă informații despre întârzierea datorată lipsei anumitor achiziții și stabilește prioritățile tratamentului kinetoterapeutic cu respectarea unei cronologii intelectuale și motrice apropiate de normal.
Kinetoterapia la copil poate fi profilactică, recuperatorie sau corectivă.
Ce obiective au sesiunile de kinetoterapie pediatrică?
- controlul poziției capului
- normalizarea tonusului muscular
- îmbunătățirea mobilității articulare
- educarea echilibrului static și dinamic
- îmbunătățirea posturii
- dezvoltarea fizică armonioasă
- dezvoltarea lateralității
- dezvoltarea coordonării
- educarea controlului sfincterian
- reeducarea respiratorie
Indicațiile kinetoterapiei la copil și adolescent
Kinetoterapia are aplicații multiple în pediatrie și se realizează prin programe specifice în funcție de patologie și vârstă, cu scopul de a preveni sau trata afecțiuni diverse.
- Piciorul strâmb congenital varus-equin (afecțiune care necesită tratament din primele zile de viață)
- Paralizia obstetricala de plex brahial (complicație că urmare a unei nașteri laborioase)
- Luxația congenitală de sold, etc.
- întârzieri de dezvoltare
- diferite forme de paralizie/ pareză cerebrală sau insuficientă motorie de cauza cerebrală
- tulburări genetice
- afecțiuni ortopedice sau dizabilități
- afecțiuni cardiace și pulmonare
- defecte congenitale (cum ar fi spînă bifida)
- efectele expunerii la droguri sau alcool în uter
- traume fizice grave
- malformații ale membrelor
- boli musculare (miopatii, distrofii musculare)
- deformări ale coloanei vertebrale (cifoză, scolioză,lordoza sau combinații)
- torticolis pozițional
- sechele postfractura/posttraumatice
- artrogripoza
Afecțiuni ale adolescenților
Cele mai frecvente afecțiuni care necesită kinetoterapie sunt:
- Tulburări de statică vertebrală (scolioze, cifoze)
- Leziuni traumatice, sportive și sechele posttraumatice
- Paralizii, pareze, distrofii musculare și sechele postcombustionale
Hidrokinetoterapie
Durata: 15 min – 60 min
Preț: 100 lei
Hidrokinetoterapia este o metodă de recuperare medicală făcută în scop terapeutic în apă și este complementară kinetoterapiei, grăbind astfel apariția rezultatelor dorite. Metoda este utilizată pentru o gamă mai mare de afecțiuni.
Faptul că exercițiile sunt efectuate în apă contribuie la o mai bună mobilitate a celui care face exercițiile. În apă, corpul uman este mai ușor, ceea ce face ca mișcările de gimnastică să fie mai ușor de efectuat de către pacient. Articulațiile sunt și ele mai puțin solicitate atunci când gimnastica este efectuată în apă.
Reducând gravitația, corpul cântărește mai puțin, copilul se mișcă mai ușor și nu este nevoie să își susțină singur greutatea corpului ca pe uscat, de aceea hidrokinetoterapia se pretează și bebelusilor care încă nu au învățat să se ridice în picioare. Nu mai este nevoie să precizăm că, pe lângă aspectele ce țin de terapia de recuperare, educația acvatică a copiilor în primele luni și ani de viață este foarte importantă pentru o dezvoltare frumoasă și armonioasă. Exercițiile se fac numai la îndrumarea și sub supravegherea personalului medical calificat.
Indicațiile Hidrokinetoterapiei
- Întârzierea în dezvoltarea neuromotorie
- Creșterea mobilității articulare și a forței musculare în afecțiunile post traumatice
- Creșterea mobilității articulare și a forței musculare în afecțiunile reumatismale
- Corectarea posturilor vicioase și a devierilor de ax ale coloanei vertebrale (cifoze, scolioze, etc)
- Afecțiuni metabolice (obezitatea la adulti si copii și complicațiile acesteia)
- Sindroame genetice (Down, Turner, etc) și autism
- Reeducarea mersului
- Probleme circulatorii periferice
- Osteoporoza
- Deformări congenitale sau dobandite ale membrelor inferioare (talus valgus, varus equin, genu varum, genu valgum, etc)
- Afecțiuni neurologice centrale (pareze, hemipareze, etc) și periferice (radiculopatii, paralizii de plex brahial).
- Entorse, luxații, fracturi sau recuperarea după intervenții chirurgicale
Beneficiile Hidrokinetoterapiei
- Dezvoltarea atitudinilor posturale corecte obținute prin stimularea echilibrului în mediul acvatic
- Creșterea mobilității articulare și coordonarea mișcărilor
- Întărirea sistemului respirator și cardiovascular
- Tonifiere globală la micuții hipotoni
- Corectarea deficiențelor secundare compensatorii
- Stimulare neuromotorie și psihică
- Alungirea mușchilor scurtați și scurtarea mușchilor alungiți
- Revenirea la normal a funcției unui membru afectat, în cazul afecțiunilor ortopedice prin creșterea mobilității articulare și a tonusului muscular
- Scad spasticitatea la copiii cu afecțiuni neurologice (hemipareze, parapareze) și facilitează schemele de mișcare
- Rezultate pozitive în afecțiunile metabolice precum rahitism, obezitate, osteoporoza dar și în sindroamele genetice sau autism.
Durata unei sedinte variaza de la 15 minute până la o ora. Exercițiile care se efectuează folosind aceasta metodă terapeutică sunt de mai multe tipuri, iar la unele poate fi nevoie și de obiecte auxiliare, ca de exemplu cordoane de cauciuc.
TECAR
Preț: 70 lei
Prin terapia TECAR reușim să stimulăm energia din interiorul țesuturilor cu ajutorul căldurii, cu obiectivul de a activă procesele naturale de vindecare și recuperare ale organismului.
Această terapie are efect antiinflamator și analgezic și este unul dintre cele mai moderne și eficiente tratamente noninvazive de la ora actuală.
În ce constă terapia TECAR?
Transferul Energetiv Capacitiv și Rezistiv (TECAR) se realizează cu un aparat cu curenți de înalta frecvența, insesizabili pentru pacient, care intră în țesut și se transformă în căldură.
Aparatul funcționeză cu ajutorul a doi electrozi și a unei creme conductoare. Un electrod negativ este așezat pe partea opusă zonei anatomice vizate, formând o legătură cu un electrod activ, care este plimbat de terapeut, prin mișcări circulare, pe zona tratată. Senzația percepută de pacient în timpul terapiei este una plăcută, de căldură, similară cu cea a unui masaj. Efectul este rapid – încă de la prima ședința, durerea se reduce considerabil.
Folosind frecvente diferite, terapeutul acționează asupra structurilor superficiale și a celor celor profunde. În timpul terapiei, corpul se folosește de propria energie pentru a activă mecanismele de regenerare de la nivelul țesuturilor și al musculaturii, având că efect vindecarea.
Această energie produce efecte mecanice (mai bună conducere a fluxului sangvin), chimic-biologice (accelerarea metabolismulului celulelor lezate) și termice (producerea căldurii).
Terapia TECAR poate fi folosită singură sau poate fi combinată cu alte terapii sau exerciții complementare. În medie, este indicat un tratament de 10 ședințe cu frecvența zilnică.
Efectele biologice
Curentul de înaltă frecvență utilizat în această terapie are două mecanisme de acțiune:
- Producerea de energie (efectul energetic) la nivelul structurilor intră și extracelulare, transformând ADP în ATP
- Producerea de căldură (efectul termic) prin intensificarea interacțiunii ionice
Aceste două efecte principale determină următoarele modificări la nivel tisular:
- Creşterea metabolismului celular datorită creşterii temperaturii intracelulare (legea lui van’t Hoff)
- Ameliorarea echilibrului membranar al tuturor celulelor aflate sub electrod (adipocite, fibroblaste, osteoblaste etc.)
- Repolarizarea celulelor, cu revenirea la valoarea fiziologică de -70mV a potenţialului de membrană
- Trecerea matricii extracelulare de la starea de gel (patologică) la cea fluidă (fiziologică)
- Vasodilataţie în teritoriul arterial, cu un aflux crescut de oxigen şi nutrienţi la nivel celular
- Ameliorarea fluxului venos şi limfatic ce asigură indepărtarea produşilor de catabolism celular.
Terapia TECAR este utilă în tratamentul mai multor afecțiuni:
- Luxații/fracturi
- Rupturi musculare
- Tratament pre și post-operator în ligamentoplastii, proteze și osteosinteză
- Tratament post-operator în artroscopii
- Traumatisme osoase sau ligamentare, în procesele inflamatorii de la nivelul joncțiunii mușchi-tendon
- Afecțiuni post traumatice, în care terapia are efect analgezic, antiinflamator și antidematos
- Afecțiuni cronice sau sechele post traumatice
- Reducerea și prevenirea accidentărilor sportive
- Eliminarea durerii.
Unde scurte
Preț: 25 lei
Diatermia este un tratament prescris pentru afecțiunile musculare și articulare. Există mai multe tipuri de diatermie. Cea cu unde scurte folosește un curent electric de înalta frecvența, pentru a stimula generarea de căldură în țesuturile corpului. Căldură poate ajută la diverse procese, inclusiv: creșterea fluxului sangvin, ameliorarea durerii, îmbunătățirea mobilității țesuturilor.
Acest tip de terapie poate fi aplicată în două moduri: unde de energie pulsatile și unde continue.
În ceea ce privește modul pulsatil al terapiei cu unde scurte, accentul se pune pe efectul termic cu îmbunătățirea trofismului și implicit a sistemului vascular.
Modul continuu are că predominante efectele termice locale, ceea ce duce la: îmbunătățirea metabolismului celular, stimularea circulației, reducerea spasmului muscular, creșterea mobilității.
Undele scurte au efecte calorice în profunzimea țesuturilor fără a produce leziuni cutanate, nu provoacă excitație neuromusculară, nu au acțiune electrolitică și electrochimica. Produc energie calorică și încălzesc în profunzime zona afectată.
Efectul caloric are următoarele repercusiuni fiziologice:
– asupra metabolismului: crește necesarul de oxigen și de substrat nutritiv tisular, crește metabolismul. Dozele normale stimulează metabolismul în zonele tratate;
– asupra circulației: se activează circulația producându-se hiperemie activă prin acțiune directă locală, prin acțiune reflexă (eliberare de substanțe vasoactive) și prin vasodilatație generală, având că efect secundar scăderea tensiunii arteriale (în aplicațiile generale);
– asupra sistemului nervos are efect sedativ în aplicațiile pe regiunea cefalică;
– la nivelul sistemului nervos periferic la dozare corectă crește excitabilitatea, viteză de conducere, scade reobază și scurtează cronaxia
– asupra musculaturii și scade tonusul muscular relaxand antagonistii. În aplicațiile locale acest lucru se explică prin creșterea circulației locale, iar în aplicațiile cefalice prin acțiunea asupra hipotalamusului;
– crește imunitatea organismului.
Efectele terapeutice asupra
- sistemului nervos –analgetic, sedativ pentru sistemul nervos central; crește excitabilitatea la nivelul sistemului nervos vegetativ
- musculaturii – scade tonusul muscular ( miorelaxant, antispastic), îmbunătățește microcirculatia de la nivel muscular
- sistemului imunitar – crește capacitatea imunologică a organismului.
- Metabolism – pe care îl activează prin efectul hiperemiant
Terapia cu unde scurte este recomandată în:
- gonartroză, spondiloză, spondilită anchilozanta
- bursite, tendinite, tenosinovite, periartrită scapulo humerala
- sechele posttraumatice, entorse, leziuni musculare
- nevralgii, neuromialgii (nevralgii de tip Arnold, nevralgii cervico-brahiale, intercostale, lombosacrate etc), sechele în diverse stadii secundare unor nevrite, pareze și paralizii
- scleroză în plăci, sechele de poliomielita, sechele periferice ( post mielite și meningite)
- degeraturi, sindrom Raynaud, în stadiile incipiente ale arteriopatiilor periferice ale membrelor
- bronșită cronică, sechele post pleurezii netuberculoase, pleurite, astm bronșic
- spasme esofagiene, gastro-duodenale și intestinale, constipații cronice
- prostatite
- metroanexite și paramerite, amenoree sau sterilitati secundare
- sinuzite , rinite cornice, faringite, laringite
- furuncule, panaritii și hidrosadenite
Laser LLLT (Low level laser therapy)
Preț: 25 lei
LASER este un acronim pentru „amplificarea luminii prin emisia stimulată a radiației” (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation).
Este vorba despre radiații electromagnetice cu lungimi de undă cuprinse între 100 nanometri și 2 milimetri. În funcție de intensitatea radiațiilor LASER, variază atât efectele biologice, cât și indicațiile lor medicale, diagnostice sau terapeutice.
Lumina LASER-ului pătrunde în țesutul uman 8-15 mm, dar majoritatea ei este absorbită în primii 4 mm. Deși pare superficial, trebuie menționat faptul că procesele chimice inițiate pot media efecte fiziologice la un nivel mai profund. Efectul este de natură fotochimică (asemănător fotosintezei de la plante) și nu termic, de încălzire.
Efectele fiziologice
Efectele pe termen scurt constau în reducerea intensității durerii prin stimularea producției și eliberării de beta-endorfine și îmbunătățirea fluxului sangvin local, manifestat prin creșterea temperaturii locale. Efectul pe termen scurt este semnificativ în 5-10% din cazuri, în timpul sau după încheierea sesiunii de tratament inițiale, dar nu este la fel de important că efectul pe termen lung.
Efectele pe termen lung sau cumulative sunt creșterea energiei celulare prin stimularea sintezei de ATP (adenozin trifosfat) și îmbunătățirea metabolismului celular, vindecarea mai rapidă a țesuturilor deteriorate datorită producției crescute de proteine şi ADN, ce duce la o rată crescută de replicare celulară și datorită stimulării macrofagelor, fibroblaștilor şi a altor celule; în plus, reglează potențialul de membrană celulară, esențial în transferul de ioni: Na, Cl și K. Tot din categoria efectelor pe termen îndelungat ale terapiei LASER fac parte și o mai bună conducere nervoasă, facilitată de nivelurile ridicate de serotonină și acetilcolină, reducerea țesutului cicatriceal prin creșterea sintezei de colagen și creșterea fluxului sangvin la nivelul zonei afectate – angiogeneza (formarea de noi vase de sânge), care aduce mai mult sânge în zona lezată.
În mod adițional, laserterapia favorizează procesele naturale de vindecare ale organismului, crește rezistența la infecții prin stimularea răspunsului imunitar și facilitează drenajul limfatic, reducând edemele.
EFECTELE BIOLOGICE ALE LASERULUI
Terapia cu Laser de Înaltă Intensitate are un efect puternic asupra țesutului uman. Cele mai importante efecte clinice
sunt:
- Efectul antiinflamator
- Efectul de biostimulare
- Efectul antalgic/analgezic
- Efectul de cicatrizare a palgilor
- Efectul antiedematos
- Efectul vasodilatator
Toate aceste efecte sunt bazate pe mecanisme verificate și cunoscute că având efect pozitiv:
- Accelerarea microcirculației
- Activarea mecanismului “controlului de poartă” Melzack – inhibarea percepției durerii
- Creșterea activității intracelulare la nivelul mai multor enzime, în special în ciclul Krebs
- Creșterea circulației oxigenului, îmbunătățirea utilizării glucozei
- Stimularea sintezei ADN-ului (prin intermediul stimulării fitohemaglutininei)
- Creșterea activității fibroblastelor (în cazul cicatricilor cheloide aceste fibroblaste sunt capabile să realizeze resorbția fibrinei)
- Activarea fagocitozei
- Activarea pompei Na/K la nivelul membranei
- Activarea proceselor metabolice la nicel celular: parțial prin pompă Na/K și afectarea transportului de Că transport, parțial prin activarea directă a sistemului mitocondrial
- Modificări la nivel local a mediatorilor importanți – inflamator (substanțe histaminice, prostaglandinele) sau de ex., endorfinele
Afecțiuni tratate cu terapia LASER
- Artrite (osteoartrită, artrită reumatoidă)
- Dureri ale coloanei cervicale, toracale, lombare (spondiloze, lombalgii, cifoze, scolioze, lordoze, hernii de disc)
- Dureri articulare
- Sindrom de tunel carpian
- Fibromialgie (caracterizată prin durere difuză și sensibilitate în mușchi și țesutul moale)
- Tendinite, entezite, mioentezite, epicondilite
- Fasciită plantară (dureri la nivelul călcâiului)
- Întinderi/rupturi musculare, entorse, suprasolicitări segmentare
- Nevralgii
- Sinuzită și rinită alergică
- Ulcer varicos
- Arsuri de gradul I și ÎI
- Acnee, boli de piele, eczeme
- Sechele post AVC (accident vascular cerebral)
Indicații terapeutice ale LASER-ilor atermici
- traumatologie: fracturi, rupturi musculare, hematoame musculare constituite, miozita calcară posttraumatică, entorse, luxaţii, tendinite posttraumatice, arsuri
- dermatologie: dermatitele acneiforme, eczeme, herpes simplex, herpes zoster, psoriazis, ulcere varicoase, escare, plăgi
- leziuni ale țesuturilor moi
- ORL: amigdalite, faringite, sinuzite, tinnitus, otite
- stomatologie: gingivite, peridontite, nevralgii dentare, stomatite aftoase
- reumatologie: poliartrită reumatoidă, spondilită anchilozantă, artroze, tendinite, bursite
- reumatism abarticular: tendinite, bursite, periartrite, miogeloze, fasciite
- reumatism degenerativ: artroze cu diverse localizări
- neurologie: nevralgie trigeminală, pareze, nevrite
- răni deschise: tratamentul ulceraţiilor, escarelor, rănilor (se foloseşte adesea o sondă grup pentru a acoperi zona de tratat, puterea laserului de obicei până la 2 J/cm2; pentru tratamentul marginilor rănii (periferiei), se folosesc sonde unice, puterea laser-ului de până la 4 J/cm2
- durere: evidenţa practică demonstrează că terapia laser are un efect mai direct asupra conducţiei nervoase, ceea ce va duce la reducerea durerii, că efect mai direct al acestei terapii
AVANTAJELE TRATAMENTULUI CU LASER
- Aplicația extrem de bine direcționată pe zona terapeutică definită și în profunzimea țesutului
- Puternic efect analgezic fără a fi nevoie de farmacoterapie
- Posibilitatea prevenirii intervenției chirurgicale și a riscurilor asociate
- Rezultate clinice extreme de pozitive, cu efect de lungă durata
Laser HILT (High intensity laser therapy)
Preț: 70 lei
LASER este un acronim pentru „amplificarea luminii prin emisia stimulată a radiației” (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation).
Este vorba despre radiații electromagnetice cu lungimi de undă cuprinse între 100 nanometri și 2 milimetri. În funcție de intensitatea radiațiilor LASER, variază atât efectele biologice, cât și indicațiile lor medicale, diagnostice sau terapeutice.
Lumina LASER-ului pătrunde în țesutul uman 8-15 mm, dar majoritatea ei este absorbită în primii 4 mm. Deși pare superficial, trebuie menționat faptul că procesele chimice inițiate pot media efecte fiziologice la un nivel mai profund. Efectul este de natură fotochimică (asemănător fotosintezei de la plante) și nu termic, de încălzire.
Efectele fiziologice
Efectele pe termen scurt constau în reducerea intensității durerii prin stimularea producției și eliberării de beta-endorfine și îmbunătățirea fluxului sangvin local, manifestat prin creșterea temperaturii locale. Efectul pe termen scurt este semnificativ în 5-10% din cazuri, în timpul sau după încheierea sesiunii de tratament inițiale, dar nu este la fel de important că efectul pe termen lung.
Efectele pe termen lung sau cumulative sunt creșterea energiei celulare prin stimularea sintezei de ATP (adenozin trifosfat) și îmbunătățirea metabolismului celular, vindecarea mai rapidă a țesuturilor deteriorate datorită producției crescute de proteine şi ADN, ce duce la o rată crescută de replicare celulară și datorită stimulării macrofagelor, fibroblaștilor şi a altor celule; în plus, reglează potențialul de membrană celulară, esențial în transferul de ioni: Na, Cl și K. Tot din categoria efectelor pe termen îndelungat ale terapiei LASER fac parte și o mai bună conducere nervoasă, facilitată de nivelurile ridicate de serotonină și acetilcolină, reducerea țesutului cicatriceal prin creșterea sintezei de colagen și creșterea fluxului sangvin la nivelul zonei afectate – angiogeneza (formarea de noi vase de sânge), care aduce mai mult sânge în zona lezată.
În mod adițional, laserterapia favorizează procesele naturale de vindecare ale organismului, crește rezistența la infecții prin stimularea răspunsului imunitar și facilitează drenajul limfatic, reducând edemele.
EFECTELE BIOLOGICE ALE LASERULUI
Terapia cu Laser de Înaltă Intensitate are un efect puternic asupra țesutului uman. Cele mai importante efecte clinice
sunt:
- Efectul antiinflamator
- Efectul de biostimulare
- Efectul antalgic/analgezic
- Efectul de cicatrizare a palgilor
- Efectul antiedematos
- Efectul vasodilatator
Toate aceste efecte sunt bazate pe mecanisme verificate și cunoscute că având efect pozitiv:
- Accelerarea microcirculației
- Activarea mecanismului “controlului de poartă” Melzack – inhibarea percepției durerii
- Creșterea activității intracelulare la nivelul mai multor enzime, în special în ciclul Krebs
- Creșterea circulației oxigenului, îmbunătățirea utilizării glucozei
- Stimularea sintezei ADN-ului (prin intermediul stimulării fitohemaglutininei)
- Creșterea activității fibroblastelor (în cazul cicatricilor cheloide aceste fibroblaste sunt capabile să realizeze resorbția fibrinei)
- Activarea fagocitozei
- Activarea pompei Na/K la nivelul membranei
- Activarea proceselor metabolice la nicel celular: parțial prin pompă Na/K și afectarea transportului de Că transport, parțial prin activarea directă a sistemului mitocondrial
- Modificări la nivel local a mediatorilor importanți – inflamator (substanțe histaminice, prostaglandinele) sau de ex., endorfinele
Afecțiuni tratate cu terapia LASER
- Artrite (osteoartrită, artrită reumatoidă)
- Dureri ale coloanei cervicale, toracale, lombare (spondiloze, lombalgii, cifoze, scolioze, lordoze, hernii de disc)
- Dureri articulare
- Sindrom de tunel carpian
- Fibromialgie (caracterizată prin durere difuză și sensibilitate în mușchi și țesutul moale)
- Tendinite, entezite, mioentezite, epicondilite
- Fasciită plantară (dureri la nivelul călcâiului)
- Întinderi/rupturi musculare, entorse, suprasolicitări segmentare
- Nevralgii
- Sinuzită și rinită alergică
- Ulcer varicos
- Arsuri de gradul I și ÎI
- Acnee, boli de piele, eczeme
- Sechele post AVC (accident vascular cerebral)
Indicații terapeutice ale LASER-ilor atermici
- traumatologie: fracturi, rupturi musculare, hematoame musculare constituite, miozita calcară posttraumatică, entorse, luxaţii, tendinite posttraumatice, arsuri
- dermatologie: dermatitele acneiforme, eczeme, herpes simplex, herpes zoster, psoriazis, ulcere varicoase, escare, plăgi
- leziuni ale țesuturilor moi
- ORL: amigdalite, faringite, sinuzite, tinnitus, otite
- stomatologie: gingivite, peridontite, nevralgii dentare, stomatite aftoase
- reumatologie: poliartrită reumatoidă, spondilită anchilozantă, artroze, tendinite, bursite
- reumatism abarticular: tendinite, bursite, periartrite, miogeloze, fasciite
- reumatism degenerativ: artroze cu diverse localizări
- neurologie: nevralgie trigeminală, pareze, nevrite
- răni deschise: tratamentul ulceraţiilor, escarelor, rănilor (se foloseşte adesea o sondă grup pentru a acoperi zona de tratat, puterea laserului de obicei până la 2 J/cm2; pentru tratamentul marginilor rănii (periferiei), se folosesc sonde unice, puterea laser-ului de până la 4 J/cm2
- durere: evidenţa practică demonstrează că terapia laser are un efect mai direct asupra conducţiei nervoase, ceea ce va duce la reducerea durerii, că efect mai direct al acestei terapii
AVANTAJELE TRATAMENTULUI CU LASER
- Aplicația extrem de bine direcționată pe zona terapeutică definită și în profunzimea țesutului
- Puternic efect analgezic fără a fi nevoie de farmacoterapie
- Posibilitatea prevenirii intervenției chirurgicale și a riscurilor asociate
- Rezultate clinice extreme de pozitive, cu efect de lungă durata
Terapie cu unde de șoc
Preț: 70 lei
Denumită și “terapia durerii”, terapia (SHOCKWAVE) cu unde șoc folosește undele de șoc pentru a trata afecțiuni cronice sau acute ale mușchilor, tendoanelor, ligamentelor și articulațiilor.
Denumirea de „terapia durerii” este dată de efectul antialgic care acționează rapid, rezultatele fiind vizibile, în unele cazuri, chiar după prima ședință.
Ce este undă de șoc din terapia Shockwave?
Undă de șoc este o perturbare temporară a presiunii care se propagă rapid, tridimensional, în spațiu. Apare, de fapt, o tensiune și creștere bruscă (în decurs de nanosecunde) a presiunii, plus fenomenul de cavitație, că urmare a fazei negative de propagare a undei după faza inițială, pozitivă.
De exemplu, pentru fracturi sau fisuri osoase, undă de șoc directă și efectul indirect de cavitație provoacă un hematom microscopic și distrugere de celule în focarul tratat, urmate imediat de reacția sănătoasă de stimularea formării de țesut nou osos.
Prin presiunea pe care o exercită asupra țesuturilor tratate, undele de șoc cresc permeabilitatea celulară, stimulează microcirculația și metabolismul celular, producerea de colagen, și stimulează astfel vindecarea precum și dizolvarea microdepunerilor de calcar din diferite țesuturi moi – ne amintim că „destinația” de utilizare inițială a fost litotripsia, în urologie.
Cum acționează terapia Shockwave?
Modul de acțiune este determinat de faptul că undele șoc sunt unde sonore cu caracteristici fizice specifice, inclusiv neliniaritate, presiunea crescută urmată de amplitudine scăzută într-un timp scurt.
Așa se produc cele două faze, pozitivă și negativă a undei. Faza pozitivă determina forțe mecanice directe, în timp ce faza negativă generează cavitație și bule de gaz care ulterior fac implozie la viteze mari, generând un al doilea val de unde de șoc.
În comparație cu ultrasunetele, vârful de presiune a undelor de șoc este de aproximativ 1000 de ori mai mare decât cea a ultrasunetelor.
Cu o rată de succes de 80% în eliminarea durerii cronice și în stimularea circulației locale, „terapia durerii” determina:
- creșterea producției de colagen și dispersia “substanței P” care este mediator al durerii, deci scade semnificativ DUREREA
- refacerea țesuturilor inflamate
- creșterea mobilității musculare și articulare
- revascularizarea zonelor lezate – ceea ce duce la vindecarea rapidă, așa cum se se întâmplă la joncțiunea tendon-os
Că urmare a acestor efecte, terapia shockwave este recomandată în:
- contracturi musculare
- epicondilită
- tendinite (ex: tendinită achileana)
- fascieita plantara
- pinten calcanean
- diferite depuneri de calciu la nivelul articulațiilor, țesuturilor moi periarticulare
- capsulita retractilă (”umăr înghețat”)
- necroză avasculara de cap femural
- Fracturi de os lung neconsolidate după timpul mediu estimat (prevenirea formării pseudartrozei)
- Vindecarea rapidă a fracturilor
- Sindrom de stres tibial medial („shin splint”, durere tibială)
- Bursita trohanteriana, (bursita soldului)
- durerea de spate
- Sinovite
- boală Dupuytren (contractură aponevrozei palmare)
- hematoame musculare
- artrită de sold sau de genunchiș sacroileita
- durere după traumatisme sau operații, etc.
Care sunt avantajele terapiei cu unde de șoc?
Față de terapiile convenționale, pacienții tratați prin Shockwave Therapy se bucură de următoarele avantaje:
- durata scurtă a tratamentului
- scăderea durerii și creșterea mobilității
- îmbunătățirea circulației sângelui la nivelul mușchilor și tendoanelor
- dizolvarea broblastilor calcici
- îmbunătățirea metabolismului și microcirculatiei
- reducerea tensiunii țesutului
- efectul analgezic
Stimularea nervoasă electrică transcutanată (TENS)
Preț: 20 lei
Stimularea nervoasă electrică transcutanată poate trata stări dureroase în orice faza a bolii, care nu răspund la alte metode terapeutice indicate (farmacologice, electrice), sau care constituie contradicții la alte mijloace terapeutice fizice.
Curenți interferențiali
Preț: 20 lei
Curenții Interferențiali au o acțiune stimulatoare asupra musculaturii scheletice, efect de stimulare asupra mușchilor netezi hipotoni, acțiune analgetică, acțiune vasomotorie cu efect hiperemizant, efecte decontracturante-miorelaxante, trofice. Au o multitudine de acțiuni fiziologice care explică și motivează indicațiile terapeutice.
Curenți Trabert
Preț: 20 lei
Prin curenți Trabert se obține un veritabil electro-masaj prin vibrațiile puternice ale maselor musculare.
Galvanizare
Preț: 20 lei
Curenții galvanici sunt indicați în procese algice, diverse stări traumatice și post-traumatice, tulburări circulatorii arteriale periferice, în hemiplegii. Se aplică sub formă de galvanizare simplă cu electrozi placă, ionogalvanizare, baie galvanică patru celulară și baie galvanică generală (baia Stanger).
Tehnica băii galvanice asociază la efectele curentului galvanic și efectele benefice ale apei calde, analgezic, vasodilatator, miorelaxant, elasticizant, sedativ; având în același timp și posibilitatea cuprinderii unei suprafețe mult mai mari a corpului, în tratament.
Electrostimulare
Preț: 20 lei
Caracteristici ale curentului electric folosit în terapie
Electroterapia foloseşte curentul electric pentru a obţine efecte fiziologice şi terapeutice asupra organismului uman. Organismul uman, că şi celelalte organisme vii, reprezintă un conductor de clasa a ÎI-a, la nivelul căruia purtătorii de sarcină electrică sunt ionii. Curentul electric este caracterizat de o anumită intensitate şi o anumită tensiune: el va străbate organismul, care la rândul său va opune o anumită rezistenţă la trecerea curentului.
Curentul electric reprezintă la nivel celular un stimul, care dacă depăşeşte că durată şi intensitate pragul de excitabilitate al membranei celulare, declanşează depolarizarea membranei care determină apariţia unui răspuns la nivel de substrat, în funcţie de tipul de celulă excitat: contracţie, impuls nervos, variaţia de debit circulator, secreţie, etc.
Curentul electric este de două tipuri: curent electric continuu şi curent electric alternativ.
Efectele biologice ale electroterapiei
electroterapie electroterapia
- antialgic (blocarea transmiterii durerii)
- ionizant (facilitează penetrarea transcutană a unor substanţe chimice şi migrarea tisulară a ionilor)
- excitomotor (induce contracţia independent de voinţa persoanei)
- vasodilatator, nutritiv
- Efectul antidematos, rezorbtiv, datorat îmbunătățirii circulației în toate teritoriile vasculare (arteriale, capilar, și în consecință, și venos);
• Efectul analgetic, rezultat prin activarea unor mecanisme multiple (circulator, metabolic și nerovs atât local – receptorii – cât și regional – traicetele nervoase);
• Corectarea tulburărilor neuro-vegetative locale, în mod deosebit prin mecanism circulator și metabolic.
Forme de electroterapie
- electroterapie electroterapia
- Curent Galvanic
- Curent electric de joasă frecvență (Träbert, TENS, diadinamic, rectangular, electrostimulare)
- Curent electric de medie frecvență (interferențial)
- Curent electric de înaltă frecvență (unde scurte, microunde)
Indicațiile generale electroterapie
Electroterapia, prin diversele sale forme de aplicare, este utilă în toate tipurile de patologie:
- bolile reumatismale cronice (inflamatorii sau degenerative)
- bolile degenerative ale coloanei vertebrale şi sindroamele asociate ( inclusiv lombosciatică)
- bolile articulare degenerative şi/sau posttraumatice ale centurilor şi membrelor;
- bolile reumatismale abarticulare (muşchi, tendoane, fascii, sinovie, etc.);
- bolile nervilor periferici (nevralgii, nevrite, polinevrite, leziuni traumatice şi sechelele lor);
- leziuni de neuron motor central – hemiplegii, paraplegii;
Procedurile electrice adaptate sunt foarte utile că terapie asociată în tratamentul complicaţiilor unor boli cronice ale aparatelor şi sistemelor: circulator, respirator, ( insuficienţă veno-limfatică, insuficienţă respiratorie, bronhopneumopatii cronice, astm bronşic, etc.). În aceste condiţii, procedurile electrice sunt utile atât în tratamentul de bază al acestor suferinţe, cât şi atunci când aceste suferinţe însoţesc alte afectări ale aparatului locomotor indicate recuperării fizical-kinetice.
Curenți diadinamici
Preț: 20 lei
Curenții diadinamici sunt indicați în afectiuni ale aparatului locomotor, stării post-traumatice, afecțiuni reumatice, tulburări circulatorii periferice.
Ultrasunetul
Preț: 20 lei
Terapia cu ultrasunete este foarte renumită, deoarece a fost folosită încă din anii 1940 și este utilă pentru a vindecă unele boli asociate mușchilor și țesuturilor.
Efectul fiziologic al ultrasunetelor terapeutice
Acestea sunt clasificate că efecte termice și non-termice.
Efectul termic
Efectul termic sau efectul de încălzire în țesuturile profunde este cel mai important efect fiziologic al acestuia. Ajută la vindecarea leziunilor tisulare care se află mai adânc prin îmbunătățirea alimentării cu sânge în întreaga regiune.
În timpul aplicării ultrasunetelor terapeutice folosind o mașînă de terapie cu ultrasunete, energia transportată de un fascicul ultrasonic este atenuat (pierderea de energie) pe măsură ce trece prin țesut. Pierderea de energie se datorează împrăștierii din fascicul și absorbției. Energia împrăștiată din fascicul poate fi absorbită în altă parte a țesutului.
Efectul mecanic – Vibrația produsă de aparat se transmite din aproape în aproape, moleculele fiind puse în mișcare cu o frecvență egală cu cea a emițătorului aparatului.
Efectul de cavitație – Reprezintă producerea de goluri în interiorul lichidului traversat. În terapie trebuie să evităm această proprietate.
Efectul de difuziune – Reprezintă creșterea permeabilități membranei celulare.
Beneficii ultrasunete
Efectul antalgic – Efectul antalgic este în fapt o consecință a tuturor celorlalte componente cumulate ale ultrasunetelor și datorită faptului că celelalte componente sunt eficiente atunci va apărea și analgezia. În mod direct vorbind, analgezia se produce prin energia termică degajată odată cu ultrasunetele, iar această energie termică va fi absorbită de ganglioni și de terminațiile nervoase care nu vor mai transmite senzația de durere.
Efectul metabolic – Efectul metabolic este poate cea mai amplă componentă a terapiei cu ultrasunete și anume că prin ultrasunete se va declanșa o eliberare amplă de mastocite, care vor produce histamine în exces. Aceste histamine sunt folosite în special în reacțiile alergice pentru a estompa efectul agresiv asupra antigenului și eficientizarea acțiunii împotriva antigenului.
Efectul miorelaxant – Efectul miorelaxant înseamnă reducerea spasmelor musculare. În cazul unor dureri musculare acestea sunt cauzate și de către o tensiune suplimentară constantă la nivelul musculaturii scheletice care este menținută sub presiune și la care există o serie de contracturi involuntare și care cauzează durere.
Efectul de refacere osoasă – În fracturi, fisuri osoase sau alte patologii osteo-articulare de tipul sinovitelor, osteo-tendinitelor. În cazul țesutului osos acesta are o reacție specifică la aceste ultrasunete deoarece la doze mici de ultrasunete, acesta va formă o serie de celule osoase tinere cu rol modelator, denumite osteofite și care este reacția încălzirii osoase.
Beneficiile terapiei cu ultrasunete
Terapia cu ultrasunete indicații
- îmbunătățirea ratei de vindecare a anumitor țesuturi moi.
- Creșterea nivelului fluxului de sânge într-o anumită zonă afectată pentru a accelera timpul de rezoluție al procesului inflamator.
- Stimularea producției de colagen (principala proteină din tendoane și ligamente) în timpul vindecării țesuturilor.
- Leziuni comune tratate cu ultrasunete
- Tendinită
- Osteoartrită
- Leziuni ale ligamentelor și tendoanelor
Afecțiuni tratate prin terapia cu ultrasunete
- Afecțiuni ale țesuturilor periarticulare, ale articulațiilor și a mușchilor
- Afecțiuni/stări post-traumatice după contuzie, luxație, fractură,
- bursită/capsulită/tendinită
- Afecțiuni ale nervilor periferici – neuropatie, radiculopatie
- Afecțiuni circulatorii – sindrom Raynaud, boală Buerger, distrofia Sudeck, edeme
- Afecțiuni ale pielii ( țesut cicatriceal )
- boală Dupuytren
Magnetoterapia
Preț: 20 lei
Magnetoterapia este una dintre cele mai vechi metode de tratament care a fost utilizată În Asia mică, În Egiptul antic și În China antică, pentru această, În acele vremuri fiind folosit un anumit tip de minereu: magnetita.
Magnetoterapia (terapia cu câmp magnetic) este o metodă de tratament a unor afecțiuni inflamatorii și de reducere a durerii asociate, prin acțiunea unui câmp magnetic pulsatil sau static asupra diferitelor părți ale corpului. Câmpurile electromagnetice sunt generate de curenți de joasă frecvența (50 sau 100 Hz).
Cum funcționează magnetoterapia?
Magneții penetrează țesuturile în adâncime creând un câmp magnetic care permite îmbunătățirea funcției sistemului imunitar și a capacităților de vindecare a organismului. Între beneficiile magnetoterapiei putem enumeră: scăderea inflamației articulare și periarticulare, scăderea contracturilor musculare, ameliorarea durerilor, creșterea mobilității articulare, îmbunătățirea permeabilității celulare și vasculare, activarea circulației sanguine, creșterea rezistenței la stimulul algic.
Magnetoterapia poate fi aplicată în formă continuă, având un efect sedativ, sau în formă întreruptă, ritmic ori fără niciun ritm, având un efect de stimulare generală.
Beneficiile magnetoterapiei
Ultimele descoperiri în materie de răspuns fiziologic al organismului la câmpul electromagnetic explică o serie de efecte ale magnetoterapiei:
- efectul analgezic
- Efectul analgezic al magnetoterapiei este explicat prin secreția crescută de opioizi endogeni produși de efectul de miorelaxare, antiinflamator și de reducere a edemelor și poate avea, de asemenea, un impact asupra inhibiției presinaptice a semnalelor nociceptorilor la nivelul coarnelor medulare dorsale. Efectul analgezic al magnetoterapiei se aplică în toate stările dureroase ale mușchilor, precum și în etiologia articulară. Este deseori folosit pentru tratarea insomniei, a migrenelor, aterosclerozei, a unei memorii slabe și a stărilor după traumatismele de la nivelul capului.
- Anxiolitic
- De asemenea, câmpul magnetic pulsatil îmbunătățește capacitatea creierului de a transporta oxigenul, ameliorând microcirculatia sanguină și procesele neurologice, reducând anxietatea. Magnetoterapia are efect calmant, relaxant și de stimulare a producției de prostaglandine, ceea ce duce la atenuarea efectelor dăunătoare provocate de stres.
- efectul antiinflamator
- Efectul antiinflamator este indus de fagocitoza crescută a neutrofilelor și de producția crescută de superoxid. Acest mecanism explică acțiunea inițial controversată a câmpului magnetic în deteriorarea temporară a stărilor reumatice la primele două sau trei expuneri, când simptomele inflamatorii sunt intensificate prin creșterea producției de superoxid.
- efectul trofic
- Câmpul magnetic accelerează însănătoșirea scheletului și a țesuturilor moi. Acesta este produs de o mai bună circulație a sângelui în zona expusă și prin iritarea membranelor citoplasmatice. Această activează lanțul metabolic, al cărui punct-cheie este schimbarea raportului cÂMP/cGMP. Accelerarea vindecării, în special a scheletului, este descrisă în detaliu în literatură (Chvojka, 1993, 2000).
- efectul de miorelaxare și spasmolitic
- O circulație a sângelui mărită în zona îmbunătățește spălarea metabolitilor acizi care produc iritatie dureroasă.
- efectul de vasodilatație
- Acest efect este produs de refluxul de ioni de Ca2+ care produce relaxarea tonusului musculaturii vasculare și a sfincterelor precapilare. Nervul vag este, de asemenea, direct influențat de activitatea metabolică mărită a celulelor în zona expusă ceea ce duce la un număr crescut de prostacicline.
- efectul antiedematos
- Acest rezultat vine că urmare a efectului antiinflamator al magnetului și a unei circulații îmbunătățite a sângelui.
Indicații terapeutice
- Afecțiuni reumatismale – reumatism cronic degenerativ (poliartroze, spondiloze, gonartroza sau coxartroză), reumatism abarticular (tendinite, tenosinovite, bursite, miozite, cicatrici retractile), reumatism inflamator cronic (poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozantă, sindromul Reiter, artropatia psoriazica, artropatiile enteropatice)
- Sechele posttraumatice – plăgi, contuzii, hematoame musculare, entorse, stări după rupturi musculotendionoase, sechele postfracturi , consolidarea fracturilor
- Afecțiuni neuropsihice – nevroze și distonii neurovegetative, afecțiuni organice ale sistemului nervos (sindrom spastic, hemiplegii, Parkinson, paraplegii, sindroame excitomotoare, infirmitate motorie)
- Afecțiuni cardiovasculare – bolile vasculare periferice funcționale (sindrom Raynaud, acrocianoza), bolile vasculare periferice organice (trombangeită obliterantă, arteroscleroză obliterantă și arteriopatia), ateroscleroza cerebrală,
- Afecțiuni respiratorii – astmul bronșic, bronșită cronică astmatiformă, traheobronsita spastică, astmul nevrotic
- Afecțiuni digestive – ulcer gastroduodenal, gastrite cronice, enterocolopatia cronică nespecifică, sindrom de colon iritabil, dischinezii biliare
- Afecțiuni endocrine – diabet zaharat insulin-independentș osteoporoză
- Afecțiuni ginecologice – dismenoree funcțională, tulburări menstruale funcționale (hipermenoreea, menometroragia funcțională, hipo sau oligomenoreea), metroanexite cronice nespecifice, cervicite cronice nespecifice, tulburări de menopauza și perimenopauza.
Servicii
- Consultație – 300 lei
- Control – 100 lei
- Infiltrații colagen – 200 lei
- Infiltrații corticoizi (Diprophos) – 150 lei
- Infiltrații PRP – 600 lei
- Infiltrații Acid hyaluronic monodoza – 1.000 lei
- Infiltrații Acid hyaluronic multidoza – 450 lei
Pachete nutriție
- Consult – 300 lei
- Consult + Plan alimentar – 400 lei
Pachet nutriție – 3 luni; preț pachet – 4.320 lei
- Consult inițial nutriție, psihonutriție, plan alimentar, bioimpedanță
- 5 controale (2/lună) ce au în componentă planul alimentar, psihonutriția și consiliere de dezvoltare personală
- 10 ședințe kinetoterapie
- 10 ședințe hidrokinetoterapie
Pachet intensiv – 1 lună; preț pachet – 4.080 lei
- Consult inițial nutriție, psihonutriție, plan alimentar, bioimpedanță
- 2 controale (2/lună) ce au în componentă planul alimentar, psihonutriția și consiliere de dezvoltare personală
- 10 ședințe kinetoterapie
- 10 ședințe hidrokinetoterapie
- 10 intrări SPA/termal
Pachet întreținere – 6 luni; preț pachet – 7.680 lei, achitabil în maxim 2 rate
- Consult inițial nutriție, psihonutriție, plan alimentar, bioimpedanță
- 8 controale, 2/lună primele 3 luni apoi 1 control lunar, ce au în componentă planulalimentar, psihonutriția și consiliere de dezvoltare personală
- 20 ședințe kinetoterapie
- 20 ședințe hidrokinetoterapie
- 6 intrări la SPA/termal
Pachete copii – 2 luni; preț pachet – 4.080 lei
- Consult inițial nutriție, psihonutriție, plan alimentar, bioimpedanță
- Consult inițial recuperare medicale (evaluare posturală, aliniament corporal)
- Control recuperare medicală la finalul programului
- 3 controale (2/lună) ce au în componentă planul alimentar, psihonutritia și consiliere de dezvoltare personală
- 10 ședințe kinetoterapie
- 10 ședințe hidrokinetoterapie
Clase de aquagym (de 2 ori pe săptămână);
- 1 ședința ( 40 minute ) = 70 lei
- pachet de 4 ședințe = 255 lei
- pachet de 8 ședințe = 545 lei
- pachet de 12 ședințe = 770 lei
Ofertă pentru pensionari: 20% reducere la toate serviciile medicale ale clinicii. Reducerea se aplică la prețurile afișate pe baza talonului de pensie și a cărții de identitate.