Un dispozitiv electric generează și distribuie impulsuri la nivelul pielii, prin intermediul unor electrozi sau componente ale aparatelor. Astfel se permite o încărcare electrică de intensitate mică la nivelul zonei afectate (dureroase).
Electroterapia foloseşte curentul electric pentru a obţine efecte fiziologice şi terapeutice asupra organismului uman. Organismul uman, ca şi celelalte organisme vii, reprezintă un conductor de clasa a II-a, la nivelul căruia purtătorii de sarcină electrică sunt ionii.
Curentul electric este de două tipuri: curent electric continuu şi curent electric alternativ.
Cele mai comune efecte biologice ale electroterapiei sunt: antialgic, ionizant, excitomotor, vasodilatator, nutritiv, antidematos, rezorbtiv și neuro-vegetative.
Forme de electoterapie: curenții galvanici, curenții electrici de joasă frecvență (Träbert, TENS, diadinamic, rectangular, electrostimulare), curenții electrici de medie frecvență (interferențiali), curenții electrici de înaltă frecvență (unde scurte, microunde).
Prin terapia TECAR reușim să stimulăm energia din interiorul țesuturilor cu ajutorul căldurii, cu obiectivul de a activa procesele naturale de vindecare și recuperare ale organismului.
Această terapie are efect antiinflamator și analgezic și este unul dintre cele mai moderne și eficiente tratamente noninvazive de la ora actuală.
Transferul Energetic Capacitiv și Rezistiv (TECAR) se realizează cu un aparat cu curenți de înaltă frecvența, insesizabili pentru pacient, care intră în țesut și se transformă în căldură.
Aparatul funcționeză cu ajutorul a doi electrozi și a unei creme conductoare. Un electrod negativ este așezat pe partea opusă zonei anatomice vizate, formând o legătură cu un electrod activ, care este plimbat de terapeut, prin mișcări circulare, pe zona tratată. Senzația percepută de pacient în timpul terapiei este una plăcută, de căldură, similară cu cea a unui masaj. Efectul este rapid – încă de la prima ședința, durerea se reduce considerabil.
Folosind frecvenţe diferite, terapeutul acționează asupra structurilor superficiale și a celor profunde. În timpul terapiei, corpul se folosește de propria energie pentru a activa mecanismele de regenerare de la nivelul țesuturilor și al musculaturii, având ca efect vindecarea.
Această energie produce efecte mecanice (mai bună conducere a fluxului sangvin), chimic-biologice (accelerarea metabolismulului celulelor lezate) și termice (producerea căldurii).
Terapia TECAR poate fi folosită singură sau poate fi combinată cu alte terapii sau exerciții complementare. În medie, este indicat un tratament de 10 ședințe cu frecvență zilnică.
Denumită și “terapia durerii”, terapia SHOCKWAVE folosește undele de șoc pentru a trata afecțiuni cronice sau acute ale mușchilor, tendoanelor, ligamentelor și articulațiilor.
Denumirea de „terapia durerii” este dată de efectul antialgic care acționează rapid, rezultatele fiind vizibile, în unele cazuri, chiar după prima ședință.
Unda de șoc este o perturbare temporară a presiunii care se propagă rapid, tridimensional, în spațiu.
Prin presiunea pe care o exercită asupra țesuturilor tratate, undele de șoc cresc permeabilitatea celulară, stimulează microcirculația și metabolismul celular, producerea de colagen, și stimulează astfel vindecarea precum și dizolvarea microdepunerilor de calcar din diferite țesuturi moi.
Cum acționează terapia Shockwave?
Modul de acțiune este determinat de faptul că undele șoc sunt unde sonore cu caracteristici fizice specifice.
Față de terapiile convenționale, pacienții tratați prin Shockwave Therapy se bucură de următoarele avantaje:
Diatermia este un tratament prescris pentru afecțiunile musculare și articulare. Diatermie cu unde scurte folosește un curent electric de înaltă frecvență, pentru a stimula generarea de căldură în țesuturile corpului. Căldura poate crește fluxului sangvin, ameliora dureri, îmbunătăți mobilitatea țesuturilor.
Undele scurte produc energie calorică și încălzesc în profunzime zona afectată fără a produce leziuni cutanate.
LASER este un acronim pentru „amplificarea luminii prin emisia stimulată a radiației” (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation).
În funcție de intensitatea radiațiilor LASER (între 100 nanometri și 2 milimetri), variază atât efectele biologice, cât și indicațiile lor medicale, diagnostice sau terapeutice.
Lumina LASER-ului pătrunde în țesutul uman 8-15 mm, cu absorbție preponderent în primii 4 mm. Procesele chimice inițiate pot media efecte fiziologice în profunzime, efectul fiind de natură fotochimică similar fotosintezei și nu termic, de încălzire.
Efectele pe termen scurt constau în reducerea intensității durerii prin stimularea producției și eliberării de beta-endorfine și îmbunătățirea fluxului sangvin local, manifestat prin creșterea temperaturii locale. Efectul pe termen scurt este semnificativ în 5-10% din cazuri, în timpul sau după încheierea sesiunii de tratament inițiale.
Efectele pe termen lung sau cumulative, sunt date de creșterea energiei celulare prin stimularea sintezei de ATP (adenozin trifosfat) și îmbunătățirea metabolismului celular, vindecarea mai rapidă a țesuturilor deteriorate (prin producția crescută de proteine și a îmbunătățirii transferul de ioni: Na, Cl și K). Îmbunătățirea conducerii nervoase prin creșterea nivelului de serotonină și acetilcolină, reducerea țesutului cicatriceal prin creșterea sintezei de colagen și creșterea fluxului sangvin (formarea de noi vase de sânge) sunt alte efecte pe termen lung ale terapiei laser.
În mod adițional, laserterapia favorizează procesele naturale de vindecare ale organismului, crește rezistența la infecții prin stimularea răspunsului imunitar și facilitează drenajul limfatic, reducând edemele.
Este o terapie ce utilizează laser de mare intensitate, de calitate superioară, în siguranță absolută cu acțiune terapeutică în profunzimea țesuturilor. Efectele cumulative pot apărea imediat după prima ședință de tratament.
Curenții diadinamici sunt indicați în afecțiuni ale aparatului locomotor, stări post-traumatice, afecțiuni reumatice, tulburări circulatorii periferice.
Efectul fiziologic al ultrasunetelor terapeutice (termice și non-termice)
Efectul termic – efectul de încălzire în țesuturile profunde este cel mai important efect biologic, favorizând vindecarea leziunilor tisulare profunde prin îmbunătățirea circulației sangvine în regiunea afectată.
Efectul mecanic – vibrația produsă de aparat se transmite din aproape în aproape, mișcând astfel moleculele cu o frecvență dată de emițătorului aparatului.
Efectul de cavitație, Efectul de difuziune – creșterea permeabilități membranei celulare.
Beneficii ultrasunete
Efectul antalgic – se produce prin energia termică degajată și absorbită de ganglionii și de terminațiile nervoase, inhibând astfel durerea.
Efectul metabolic – este probabil cea mai amplă componentă a terapiei cu ultrasunete.
Efectul miorelaxant – se produce prin reducerea spasmelor musculare.
Efectul de refacere osoasă – la doze mici, se induce formarea de celule osoase tinere cu rol benefic în fracturi, fisuri osoase sau alte patologii osteo-articulare de tipul sinovitelor, osteo-tendinitelor.
Magnetoterapia (terapia cu câmp magnetic) este o metodă de tratament a unor afecțiuni inflamatorii și de reducere a durerii asociate, prin acțiunea unui câmp magnetic pulsatil sau static asupra diferitelor părți ale corpului. Câmpurile electromagnetice sunt generate de curenți de joasă frecvența (50 Hz sau 100 Hz).
Cum funcționează magnetoterapia?
Un câmp magnetic penetrează țesuturile, permițând îmbunătățirea funcției sistemului imunitar și a capacităților de vindecare a organismului. Beneficiile magnetoterapiei sunt: scăderea inflamației articulare și periarticulare, scăderea contracturilor musculare, ameliorarea durerilor, creșterea mobilității articulare, îmbunătățirea permeabilității celulare și vasculare, activarea circulației sanguine, creșterea rezistenței la stimulul algic.
Magnetoterapia poate fi aplicată în formă continuă, având un efect sedativ, sau în formă întreruptă, ritmic ori fără niciun ritm, având un efect de stimulare generală.
Citește mai multe detalii și află care tratament oferite de Clinica de Sănătate este potrivit pentru tine.
PENTRU ULTIMELE NOUTĂȚI:
PENTRU ULTIMELE NOUTĂȚI: